Pečený stejk z roštenca

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 800g roštenec
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Paprika
  • Čierne korenie
  • Bylinky podľa vlastnej preferencie (tymián, rozmarín, oregano,zmes)
  • Soľ
  1. Pred prípravou nechajte mäso na steaky pol až dve hodiny odležať pri izbovej teplote. Potom ho opláchnite vlažnou vodou a ak je vcelku, nakrájajte na asi 2,5 cm hrubé rezy kolmo na svalovinu.
  2. Umyté mäso osušte papierovou utierkou, aby na panvici neprskalo. Osušiť mäso sa oplatí aj preto, lebo iba na suchom sa spraví chrumkavá kôrka.
  3. Pred grilovaním mäso nesoľte. Soľ by z neho vytiahla šťavu. Môžete ho potrieť trochou oleja, ale nie je to potrebné, zvlášť nie pri steakoch s dostatočným podielom tuku, ako je rib eye.
  4. Panvicu alebo gril poriadne rozohrejte. Vysoká teplota je dôležitá, aby sa mäso ihneď po kontakte s plochou panvice zatiahlo a šťava z neho nevytiekla.
  5. Na oleji speníme na kolieska nakrájanú cibuľu a na drobno nakrájaný cesnak, Keď je zatiahnuté posypeme bylinkami. Môžeme pridať papriku nakrájanú na kolieska/ prúžky.
  6. Sprudka opekáme mäso z jednej a druhej strany. A chceme skontrolovať či je hotové, jemne narežeme po povrchu- ak nevyteká krv, ale šťava, stejk je hotový a hneď ho vyberáme von.
  7. Potom ho nechajte ešte pár minút oddýchnuť pod alobalom. Šťava sa rozplynie rovnomerne po celom kuse mäsa a jeho chuť bude všade rovnako intenzívna. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *