Na 4 porcie potrebujeme:
- 800g roštenec
- Cibuľa
- Cesnak
- Paprika
- Čierne korenie
- Bylinky podľa vlastnej preferencie (tymián, rozmarín, oregano,zmes)
- Soľ
- Pred prípravou nechajte mäso na steaky pol až dve hodiny odležať pri izbovej teplote. Potom ho opláchnite vlažnou vodou a ak je vcelku, nakrájajte na asi 2,5 cm hrubé rezy kolmo na svalovinu.
- Umyté mäso osušte papierovou utierkou, aby na panvici neprskalo. Osušiť mäso sa oplatí aj preto, lebo iba na suchom sa spraví chrumkavá kôrka.
- Pred grilovaním mäso nesoľte. Soľ by z neho vytiahla šťavu. Môžete ho potrieť trochou oleja, ale nie je to potrebné, zvlášť nie pri steakoch s dostatočným podielom tuku, ako je rib eye.
- Panvicu alebo gril poriadne rozohrejte. Vysoká teplota je dôležitá, aby sa mäso ihneď po kontakte s plochou panvice zatiahlo a šťava z neho nevytiekla.
- Na oleji speníme na kolieska nakrájanú cibuľu a na drobno nakrájaný cesnak, Keď je zatiahnuté posypeme bylinkami. Môžeme pridať papriku nakrájanú na kolieska/ prúžky.
- Sprudka opekáme mäso z jednej a druhej strany. A chceme skontrolovať či je hotové, jemne narežeme po povrchu- ak nevyteká krv, ale šťava, stejk je hotový a hneď ho vyberáme von.
- Potom ho nechajte ešte pár minút oddýchnuť pod alobalom. Šťava sa rozplynie rovnomerne po celom kuse mäsa a jeho chuť bude všade rovnako intenzívna.