Na 6-8 porcií potrebujeme:
- 1550 g hovädze predné
- 3 ks väčšej cibule
- 5 PL bravčová masť alebo olej
- 2 Pl paprika mletá sladká
- 1 KL paprika mletá pálivá
- 2ks paprika čerstvá
- 4 ks paradajka- rajčina
- (feferónky alebo čili papričky
pre tých, ktorí majú radi pikantnú chuť)
- Cibuľu osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje.
- Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Dobré sú paradajky z plechovky – lúpané a krájané, ktoré sú dobre zrelé a chutné. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť.
- Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku.
- Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne- t.j. nezmení vonkajšiu farbu opražením.
- Pridáme nakrájané svetlozelené papriky – slovenské alebo maďarské, ktoré zvýraznia vôňu gulášu. Ak chceme guláš pikantnejší, pridáme teraz nasekané feferónky alebo chilli papričku.
- Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni.
- Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké.
- Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké.
- Hotový maďarský guláš sa môže podávať s knedľou, zemiakmi, haluškami alebo bielym chclebom.