Maďarský guláš

Na 6-8 porcií potrebujeme:

  • 1550 g hovädze predné
  • 3 ks väčšej cibule
  • 5 PL bravčová masť alebo olej
  • 2 Pl paprika mletá sladká
  • 1 KL paprika mletá pálivá
  • 2ks paprika čerstvá
  • 4 ks paradajka- rajčina
  • (feferónky alebo čili papričky
     pre tých, ktorí majú radi pikantnú chuť)
  1. Cibuľu osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje.
  2. Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Dobré sú paradajky z plechovky – lúpané a krájané, ktoré sú dobre zrelé a chutné. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť.
  3. Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku. 
  4. Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne- t.j. nezmení vonkajšiu farbu opražením.
  5. Pridáme nakrájané svetlozelené papriky – slovenské alebo maďarské, ktoré zvýraznia vôňu gulášu. Ak chceme guláš pikantnejší, pridáme teraz nasekané feferónky alebo chilli papričku.
  6. Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni.
  7. Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké.
  8. Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké.
  9. Hotový maďarský guláš  sa môže podávať s knedľou, zemiakmi, haluškami alebo bielym chclebom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *