Pre 6-8 porcií potrebujeme:
- 600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 4 lyžice oleja
- 50 g masla
- pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného)
- 2 bobkové listy
- 1 kopcovitá lyžica hladkej múky
- hovädzí vývar
- 120 -150 ml smotany na varenie
- 150 g tmavých šampiňónov alebo iných húb
- cca 1 kg zemiakov typu
- mlieko
- soľ, mleté čierne korenie
- 50 g nahrubo nastrúhaného syra
- hrášok v konzerve
- Vo väčšom a širšom hrnci zohrejeme olej a maslo.
- Cibuľu a mrkvu nakrájame na polcentimetrové kocky a orestujeme do sklovita.
- Pridáme lístky tymiánu, bobkové listy, osolíme, okoreníme. Na miernom plameni restujeme asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Potom pridáme mleté mäso, múku a ďalej opekáme za stáleho miešania, tak aby mäso netvorilo hrudky. Keď sa mäso začne prichytávať ku dnu panvice, zalejeme vývarom aby asi 1 cm zakrývalo mäso. Privedieme k varu, zakryjeme a na miernom plameni dusíme domäkka približne 1 hodinu.
- Polhodinu pred dovarením si nakrájame zemiaky na veľké kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, ochutíme mletým čiernym korením, prípadne dosolíme. Pučidlom na zemiaky vymiešame hladkú zemiakovú kašu s pridaním mlieka a masla.
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Do panvice s mäsom pridáme na tenké plátky nakrájané huby a povaríme ešte 10 minút. Na posledných pár minút prilejeme smotanu,necháme prejsť varom a zhustnúť.
- Zmes preložíme do zapekacej nádoby, navrch nastrúhame syr a lyžicou navrstvíme zemiakovú kašu.
- Zapekáme do zlata.
- Podávame so zeleným hráškom, ktorý predtým prehrejeme.