Zapekané hovädzie mäso (Pastiersky koláč)

Pre 6-8 porcií potrebujeme:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 4 lyžice oleja
  • 50 g masla
  • pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného)
  • 2 bobkové listy
  • 1 kopcovitá lyžica hladkej múky
  • hovädzí vývar
  • 120 -150 ml smotany na varenie
  • 150 g tmavých šampiňónov alebo iných húb
  • cca 1 kg zemiakov typu
  • mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 50 g nahrubo nastrúhaného syra
  • hrášok v konzerve
  1. Vo väčšom a širšom hrnci zohrejeme olej a maslo. 
  2. Cibuľu a mrkvu  nakrájame  na polcentimetrové kocky a orestujeme do sklovita.
  3. Pridáme lístky tymiánu, bobkové listy, osolíme, okoreníme. Na miernom plameni restujeme asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Potom pridáme mleté mäso, múku a ďalej opekáme za stáleho miešania, tak aby mäso netvorilo hrudky.  Keď sa mäso začne prichytávať ku dnu panvice, zalejeme vývarom aby asi 1 cm zakrývalo mäso. Privedieme k varu,  zakryjeme a na miernom plameni dusíme domäkka približne 1 hodinu.
  5. Polhodinu pred dovarením si nakrájame zemiaky na veľké kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, ochutíme mletým čiernym korením,  prípadne dosolíme. Pučidlom na zemiaky vymiešame hladkú zemiakovú kašu s pridaním mlieka a masla.
  6. Rúru zohrejeme na 180 °C.  Do panvice s mäsom pridáme na tenké plátky nakrájané huby a povaríme ešte 10 minút. Na posledných pár minút prilejeme smotanu,necháme prejsť varom a zhustnúť.
  7. Zmes preložíme do zapekacej nádoby, navrch nastrúhame syr a lyžicou navrstvíme zemiakovú kašu.
  8. Zapekáme do zlata.
  9. Podávame so zeleným hráškom, ktorý predtým prehrejeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *